Co můžete dělat, když máte nepřizpůsobivé sousedy?
12. 09. 2023

Co můžete dělat, když máte nepřizpůsobivé sousedy?

Kromě výběru správné nemovitosti je pro spokojené bydlení důležité mít i dobré sousedy. Ať už bydlíte v bytě nebo v domě, mít dobré sousedy je k nezaplacení. Vždyť hluční nebo problémoví sousedé mohou vážně poškodit vztahy a ovlivnit kvalitu bydlení a života jako takového. Zvláště pokud bydlíte v bytovém domě, kde se sousedům a jejich zvykům nelze tak snadno vyhnout. Dá se s tím něco dělat?

Pokud nepomáhá domlouvání, ani pomoc policie nebo právní kroky, existuje ještě jeden způsob, jak se vypořádat s neukázněnými sousedy v bytovém domě. Jedná se o návrh na nařízení prodeje bytu nebo nebytového prostoru, kdy soud může rozhodnout o nařízení prodeje. Toho lze využít právě v případě, že neukázněný soused omezuje nebo brání ostatním vlastníkům ve výkonu jejich vlastnických práv. Přesněji řečeno pokud některý z vlastníků své povinnosti porušuje „způsobem podstatně omezujícím nebo znemožňujícím výkon práv ostatních vlastníků jednotek“, i přesto, že mu byla podána žádost ze strany společenství vlastníků jednotek.

Návrh na nucený prodej bytu však musí podat pouze společenství vlastníků jednotek, nikoli pouze jednotlivý bytový vlastník, kterému neukázněný soused znepříjemňuje život. Je však třeba počítat s tím, že k tomu, aby bylo možné u soudu prokázat, že soused skutečně způsobil problémy, které ovlivnily stav vašeho bydlení, bude nutný výslech více vlastníků bytů.

Často však není problémem sám pronajímatel, ale nájemník, který v dané nemovitosti bydlí. Dotčení sousedé se zpravidla nejprve obracejí na vlastníka bytu, ale pokud kroky učiněné vlastníkem nevedou k nápravě, je možné požádat i o prodej nemovitosti, a to právě z důvodu nevhodných nájemníků.

Pokud se potýkáte s problémy se sousedy, snažte se nejprve podniknout kroky, které by mohly vést k nápravě vztahů nebo chování, a možnost podání návrhu na nařízení prodeje nemovitosti zvolte až jako poslední možnost, když už není jiná možnost.

Jana Šnédarová
Autor: Jana Šnédarová

Jana Šnédarová - realitní makléřka


Od roku 2008 pracuji jako realitní makléř a již 12-tým rokem provozuji vlastní realitní kancelář - REALITY Šnédarová v Ivančicích, kde také bydlím. Vaši nemovitost ale prodám v podstatě kdekoliv. Za roky své praxe jsem prodala velké množství realit v celém Jihomoravském kraji.

 

Mou pracovní náplní je prodej a pronájem nemovitostí, vyhotovím Vám tržní odhad nemovitosti např. pro dědické řízení, zprostředkuji vyhotovení kupních a darovacích smluv, zajistím financování i pojištění nemovitostí.

 

Jsme tým! REALITY Šnédarová & dcera

Od roku 2024 se moje realitní kancelář změnila na rodinnou firmu. Dcera, Lenka Budišová, se stala realitní makléřkou a začali jsme pracovat společně a postupně ji předávám své zkušenosti z oboru.

 

Spolupráce s ní zase přinesla do firmy novou energii a perspektivu. Její moderní pohled na marketing a digitální technologie nám umožnil rozšířit naše služby a oslovit nové klienty. Naše společné projekty a strategie nám umožnily lépe porozumět potřebám našich klientů a nabídnout jim služby, které přesně odpovídají jejich očekáváním. 

 

Klíč k úspěšnému prodeji nemovitosti: Profesionalita, moderní přístupy a osobní péče

Vzdělávání se v oboru je pro nás obě samozřejmostí. Neustále zvyšujeme svůj profesní standard. Při prodeji všech nemovitostí používáme aktuální moderní způsoby prodeje s cílem zajistit svým klientům co nejlepší podmínky.

 

Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh. Proto přistupujeme ke každému případu individuálně. Rozhodně nepodceňujeme žádný krok, který je potřeba učinit k úspěšnému dotažení celého případu.

 

Naším hlavním cílem je spokojený klient. Snažíme se být tu pro Vás a provést Vás hladce celým procesem prodeje. A protože z praxe víme, že se vždy mohou vyskytnout nějaké nečekané problémy, jsme připraveny pomoci Vám i s vyřešením těchto situací.

dsc_5608

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení