Doba pokoronavirová a ceny nemovitostí
17. 06. 2020

Doba pokoronavirová a ceny nemovitostí

V současné době je prvotní přirozenou  reakcí potenciálních zájemců o koupi  vyčkávání, odložení koupě.

Zájemci o koupi mají především obavy z toho, zda v budoucnu budou mít finance na splácení hypoték. Většina kupujících pořizuje nemovitosti na bydlení (byty, domy) na hypotéční úvěr. A pro většinu klientů znamená splátka hypotéky velkou finanční zátěž.

Na druhou stranu ale neví, zda budou mít svoji práci třeba za rok, neví, jaká bude situace v ekonomické oblasti v příštím období. To teď neví nikdo.

Další otázkou je, jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí, jestli se ekonomika propadne do recese. Zřejmě  to nakonec způsobí propad cen nemovitostí.  To ale nenastane hned. Většina zájemců uvažuje tak, že raději s koupí vyčká, zůstane bydlet tam, kde je, dokud se situace nevyjasní.

Oproti tomu se ale majitelé nemovitostí nebudou chtít smířit s myšlenkou propadajících se cenových hladin. Za  nižší cenu prodají jen ti, kteří z nějakého důvodu prodat musí. Nějakou dobu zřejmě potrvá, než si někteří postupně začnou připouštět, že chtějí-li prodat, musí s cenou dolů.

Realitní trh je trh cyklický.  To jsme mohli poznat u nás i v roce 2008 v souvisloti s celosvětovou finanční krizí. Tehdy jsme začali pociťovat dopady postupně, mnozí si dlouho nepřipouštěli, že se jich to také týká.

Stávající nástup změn v březnu 2020 je oproti celosvětové finanční krizi, odstartované v roce 2008 velmi prudký a nečekaný. Důvody nejsou vnitřní jako u tehdejší finanční krize, ale vnější, s touto situací nejsou zkušenosti ani ze zahraničí. Následky omezení v souvislosti s koronavirovými opatřeními v propojených ekonomikách teď nelze spolehlivě a plně domyslet, ale budou obrovské. Obecně v ekonomice platí, že čím je větší a strmější růst, tím je větší následný propad.

V minulých letech, kdy ceny nemovitostí vyšplhaly na svá maxima, se prodaly prakticky všechny nabízené nemovitosti, pokud cena byla alespoň trochu reálná. Nyní ale nastává doba, kdy se prodej nemovitostí, alespoň na nějakou dobu, výrazně sníží a bude mnohem těžší najít zájemce o koupi.

V téhle chvíli je ale ještě stále šance poklesu cen předejít a prodat svoji nemovitost za cenu blížící se cenové hladině  začátku letošního roku. Je stále ještě určitá skupina zájemců o koupi i v tuto dobu. Jakmile se plně projeví následky ekonomických opatření a ceny začnou reálně klesat, pak už za původní ceny nekoupí nikdo a to v horizontu několika let.

Nyní je ale již při prodeji nemovitostí hlavní roli hraje čas a hlavně kvalitně  zpracovaná nabídka. Při současné situaci na trhu a v době silného poklesu poptávky se prodá jen zlomek nabízených nemovitostí.

Proto neváhejte a kontaktujte mě. Domluvte si bezplatnou konzultaci a najdeme řešení Vašich konkrétních potřeb.

 

 

Jana Šnédarová

Váš realitní makléř

iconfinder_phone_1608790+420 606 980 371

mail_icon_128820 snedarovaj@seznam.cz


Jana Šnédarová
Autor: Jana Šnédarová

Jana Šnédarová - realitní makléřka


Od roku 2008 pracuji jako realitní makléř a již 12-tým rokem provozuji vlastní realitní kancelář - REALITY Šnédarová v Ivančicích, kde také bydlím. Vaši nemovitost ale prodám v podstatě kdekoliv. Za roky své praxe jsem prodala velké množství realit v celém Jihomoravském kraji.

 

Mou pracovní náplní je prodej a pronájem nemovitostí, vyhotovím Vám tržní odhad nemovitosti např. pro dědické řízení, zprostředkuji vyhotovení kupních a darovacích smluv, zajistím financování i pojištění nemovitostí.

 

Jsme tým! REALITY Šnédarová & dcera

Od roku 2024 se moje realitní kancelář změnila na rodinnou firmu. Dcera, Lenka Budišová, se stala realitní makléřkou a začali jsme pracovat společně a postupně ji předávám své zkušenosti z oboru.

 

Spolupráce s ní zase přinesla do firmy novou energii a perspektivu. Její moderní pohled na marketing a digitální technologie nám umožnil rozšířit naše služby a oslovit nové klienty. Naše společné projekty a strategie nám umožnily lépe porozumět potřebám našich klientů a nabídnout jim služby, které přesně odpovídají jejich očekáváním. 

 

Klíč k úspěšnému prodeji nemovitosti: Profesionalita, moderní přístupy a osobní péče

Vzdělávání se v oboru je pro nás obě samozřejmostí. Neustále zvyšujeme svůj profesní standard. Při prodeji všech nemovitostí používáme aktuální moderní způsoby prodeje s cílem zajistit svým klientům co nejlepší podmínky.

 

Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh. Proto přistupujeme ke každému případu individuálně. Rozhodně nepodceňujeme žádný krok, který je potřeba učinit k úspěšnému dotažení celého případu.

 

Naším hlavním cílem je spokojený klient. Snažíme se být tu pro Vás a provést Vás hladce celým procesem prodeje. A protože z praxe víme, že se vždy mohou vyskytnout nějaké nečekané problémy, jsme připraveny pomoci Vám i s vyřešením těchto situací.

dsc_5608

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení