Novinka katastru nemovitostí! Čí je ten dům? Anonymní nahlížení do katastru končí v červnu
31. 05. 2021

Novinka katastru nemovitostí! Čí je ten dům? Anonymní nahlížení do katastru končí v červnu

Rychlé a jednoduché prohlížení katastru má od června 2021 jedno drobné ale. Přestává být anonymní. Údaje o nemovitostech jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele.

Užitečné informace v katastru nemovitostí

V katastru nemovitostí jsou evidovány údaje o nemovitostech v České republice. Kromě vlastníka, omezení dispozičních práv, výměry a geometrického určení je možné v katastru najít také popis jednotlivých nemovitostí. Snadno zjistíte, zda je pozemek vymezen jako stavební nebo jestli se jedná o dům k trvalému bydlení či rekreaci.

Údaje z katastru nemovitostí jsou dostupné všem, nahlížení do katastru je zdarma. Užitečné informace však byly zneužívány.

Nezákonné získávání informací

Databázi katastru nemovitostí začali využívat softwaroví roboti. Automatické vytěžování dat a extrémní nárůst počtu přístupů do aplikace katastru nemovitostí způsobil její zpomalení. Aby byla zajištěna plynulá odezva aplikace, přistoupil Český úřad zeměměřičský a katastrální k posílení technologické infrastruktury a od června ukončí možnost anonymního nahlížení do katastru nemovitostí.

Prohlížení katastru nemovitostí do června

Do června 2021 bylo možné prohlížet katastr nemovitostí bez jakéhokoliv přihlášení nebo autorizace. Stačilo zadat číslo pozemku nebo číslo popisné u rodinného domu a okamžitě se zobrazily veškeré údaje o nemovitosti. Tato možnost už od června není dostupná. Aby se zamezilo automatickému vytěžování dat, bude přístup do databáze od června umožněn jen přihlášeným uživatelům.

Jak prohlížet katastr nemovitostí

Pokud nebudete přihlášeni, můžete si od června v katastru nemovitostí zobrazit pouze základní informace o nemovitosti. Nedozvíte se vlastníka nemovitosti ani případné účastníky řízení. Kompletní informace se budou zobrazovat pouze přihlášeným uživatelům.

Přihlášení je možné přes portál národního bodu pro identifikaci a autentizace (eIdentita) nebo pomocí dálkového přístupu zřízeného přímo na stránkách katastru nemovitostí. Pro běžného uživatele by to nemělo způsobit žádnou výraznou komplikaci při prohlížení databáze, jedná se jen o nepatrné zdržení.

Prohlížení katastru je bezplatné

I po zavedené změně platí, že prohlížení katastru nemovitostí není zpoplatněno. Poplatek platíte až v případě, kdy žádáte například o úplný výpis z katastru nemovitostí, informace o stavbách nebo evidenci práv pro osobu.  

Jana Šnédarová
Autor: Jana Šnédarová

Od roku 2008 pracuji jako realitní makléř a již 12-tým rokem provozuji  vlastní realitní kancelář REALITY Šnédarová v Ivančicích, kde také bydlím. Vaši nemovitost ale prodám v podstatě kdekoliv. Za roky své praxe jsem prodala  velké množství realit v celém Jihomoravském kraji.

 Mou pracovní náplní je prodej a pronájem nemovitostí, vyhotovím Vám tržní odhad nemovitosti např. pro dědické řízení, zprostředkuji vyhotovení kupních a darovacích smluv, zajistím financování i pojištění nemovitostí.

Od letošního roku se moje realitní kancelář změnila na rodinnou firmou. Dcera, Lenka Budišová, se stala realitní makléřkou a začali jsme pracovat společně, postupně ji předávám své zkušenosti z oboru.

Spolupráce s ní zase  přinesla do firmy novou energii a perspektivu. Její moderní pohled na marketing a digitální technologie nám umožnil rozšířit naše služby a oslovit nové klienty.. Naše společné projekty a strategie nám umožnily lépe porozumět potřebám našich klientů a nabídnout jim služby, které přesně odpovídají jejich očekáváním. 

Vzdělávání se v oboru je pro nás obě již samozřejmostí. Neustále zvyšujeme svůj profesní standard. Při prodeji všech nemovitostí používáme aktuální moderní způsoby prodeje s cílem zajistit svým klientům co nejlepší podmínky.

 

Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh. Proto přistupujeme ke každému případu individuálně. Rozhodně nepodceňujeme žádný krok, který je potřeba učinit k úspěšnému dotažení celého případu.

 

Naším hlavním cílem je spokojený klient. Snažíme se být tu pro Vás a provést Vás hladce celým procesem prodeje. A protože z praxe víme, že se vždy mohou vyskytnout nějaké nečekané problémy, jsme připraveny pomoci Vám i s vyřešením těchto situací.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení